V bran humanitarnega prava in človekovih pravic za Gazo – UL AGRFT odzivi

Več kot pol leta spremljamo poročila o sistematičnih in vsesplošnih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic v Gazi.

Zaposleni in študenti UL AGRFT so zaskrbljeni zaradi razmer v Gazi in hkrati izražajo podporo vsem članicam in članom akademske skupnosti Univerze v Ljubljani ter drugih univerz v tujini, ki opozarjajo na masaker, ki se izvaja nad nedolžnim civilnim prebivalstvom v Gazi.

Aktualno stanje v Gazi je katastrofalno. Civilno prebivalstvo je talec agresivne izraelske vlade in tudi terorističnega Hamasa. Akademska skupnost mora budno spremljati dogajanja na Bližnjem vzhodu in se odzivati v bran človekovih pravic ter obsojati nasilje nad protestniki po svetu, ki mirno protestirajo v podporo palestinskemu narodu. Hkrati ne smemo pozabiti tudi na vse Izraelce, ki nasprotujejo aktualni izraelski vladi in se zavzemajo za pravno državo, mir in spoštovanje človekovih pravic.

Na tragedijo v Gazi so se zaposleni in študenti na UL AGRFT odzvali na različne načine. Akademski zbor UL AGRFT je izglasoval podporo zasedbi FDV z večino glasov in ravno tako je podporo zasedbi oz. zahtevam študentov soglasno izglasovala akademijska celica VSS SUL. Študentski svet UL AGRFT je pripravil svojo izjavo z naslovom Izjava in poziv študentk_ov AGRFT v podporo zasedbi FDV in oblikoval peticijo, ki sta dostopni spodaj.

Stališča zaposlenih in študentov UL AGRFT so v določeni meri različna v retoriki in dikciji, vendar je rdeča nit vseh naših izjav skrb in empatija do žrtev vojnega zločina.

Upajmo, da bo celotna mednarodna skupnost zbrala dovolj modrosti in poguma in se postavila v bran humanitarnega prava in človekovih pravic za Gazo.

prof. mag. Žanina Mirčevska
dekanja UL AGRFT


IZJAVA IN POZIV ŠTUDENTK_OV AGRFT V PODPORO ZASEDBI FDV

Študentke_ti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) izražamo jasno in neomajno podporo študentstvu, ki se je zaradi dvoumnega in medlega odziva Univerze v Ljubljani (UL) do vojne v Gazi, odločilo zasesti osrednjo predavalnico na Fakulteti za družbene vede in pozivamo vse študentke_te, da se jim pridružijo ali jih podprejo z materialnimi donacijami. Ocenjujemo, da je zaradi grozot, ki jih Izrael izvaja v Gazi, dosedanji odziv UL popolnoma nesprejemljiv.

UL je v svojem odzivu relativizirala genocid z izrazi, kot so »nesorazmerni in nedoumljivi odgovor«. S tako izkrivljenim opisovanjem situacije UL ignorira več kot 70 letno zgodovino izraelske okupacije palestinskega naroda. Načrtno ubijanje ljudi, preprečevanje dostave humanitarne pomoči, katerega posledica je širjenje lakote in bolezni, popolno opustošenje Gaze in uničenje kritične infrastrukture s strani Izraela ne predstavlja nič manj kot poskus etničnega čiščenja in popolnega izbrisa Palestink in Palestincev z ozemlja Palestine. Od AGRFT in UL zahtevamo, da ta dejanja, ki vključujejo tudi poboj številnih študentov, priznata kot genocid. Zgodovinsko gledano je sedanje dogajanje v Gazi in Zahodnem bregu samo še ena razsežnost kolonialne okupacije Palestine. V okviru tega pričakujemo tudi, da AGRFT od UL zahteva, da bo ta ustanovila program študijske in bivanjske pomoči za palestinske študentke_te po vzoru programa za ukrajinske študentke_te.

Univerza prav tako trdi, da so vsi sporazumi, sklenjeni z institucijami v Izraelu, »zelo splošni« in nerealizirani. Zatrjujemo, da četudi študentje ne sodelujejo v projektih, ki naj bi jih omogočali sporazumi o sodelovanju, to ne zmanjša teže implicitne podpore, ki jo pomenijo sporazumi z izraelskimi akademskimi institucijami. Iz tega sledi, da je za polno podporo boja Palestink in Palestincev nujna prekinitev sodelovanja. Zahtevamo, da UL eksplicitno in nemudoma prekine vsakršno sodelovanje z izraelskimi institucijami in podjetji, četudi so ta le »posredna« ali »brez realiziranih mobilnosti«.

Od AGRFT in UL:

  • ZAHTEVAMO, da se prenehata izmikati in se skrivati za sintagmo »nesorazmerni in nedoumljivi« odgovor in jasno in javno izjavita, da je dogajanje v Gazi genocid;
  • ZAHTEVAMO, da javno podpreta zasedbo študentov na FDV;
  • ZAHTEVAMO, da izkažeta solidarnost študentskim protestom v podporo Palestini in obsodita nasilje nad protestniki po svetu;
  • ZAHTEVAMO, da javno pozoveta vlado RS k prekinitvi gospodarskih in diplomatskih odnosov z Izraelom;
  • ZAHTEVAMO, da UL in njene članice prekinejo pogodbe in kakršnakoli sodelovanja z izraelskimi univerzami (in podjetji) in
  • ZAHTEVAMO, da UL vzpostavi program študijske in bivanjske pomoči za palestinske študentke_te, po vzoru pomoči, ki je bila zagotovljena ukrajinskim begunkam_cem študentkam_om.

Od AGRFT pričakujemo, da naše zahteve izpolni in posreduje UL ter ostalim njenim članicam in se za njih aktivno ter javno zavzema.

Neža Dvorščak (predsednica Študentskega sveta AGRFT v imenu Študentskega sveta), Laetitia Rebecca Pohl, Ula Talija Pollak (prodekanja študentka AGRFT), Bor Ravbar, Jure Srdinšek, Lara Šifrer in podpisane bivše in trenutne študentke_je AGRFT (seznam podpisnic_kov se sproti dopolnjuje: https://www.peticija.online/signatures/izjava_in_poziv_tudentk_ov_agrft_v_podporo_zasedbi_fdv/)

Javno izjavo in poziv so študentke_je AGRFT podali v nedeljo, 12. maja 2024, preko uradnega Facebook profila Študentskega sveta AGRFT.

Skip to content