Rok Kajzer Nagode nominiran za nagrado Evropskega združenja filmskih snemalcev

Direktor fotografije Rok Kajzer Nagode je deležen novega priznanja za svoje umetniško delo. Potem ko je prejel Prešernovo nagrado UL AGRFT in dvakrat tudi nagrado IRIS, ki jo podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije, je njegov talent opazilo še Evropsko združenje filmskih snemalcev. Film Kar ostane režiserke Neli Maraž je mednarodna žirija nominirala med šest kandidatov za najboljšo filmsko fotografijo v kategoriji študentskega filma. Gre za izjemen dosežek, saj je za nominacijo kandidiralo 28 različnih mednarodnih filmskih šol, med drugim tudi iz Japonske, Velike Britanije, Slovaške, Rusije, Avstralije in Madžarske. Nominirance je izbrala mednarodna žirija, katere član je tudi Roger Deakins, oskarjevec in direktor fotografije uspešnic kot so Veliki Lebowski, Skyfall ter Iztrebljevalec 2049.

Nagrade IMAGO, ki jih podeljuje Evropsko združenje filmskih snemalcev, so pomembno priznanje, saj Evropska zveza filmskih snemalcev pod svojim okriljem združuje več kot 4000 mednarodnih filmskih profesionalcev. Podelitev nagrad poteka vsako leto v drugem evropskem mestu, lani so bili za podelitev izbrani Helsinki, letos se bo ta odvila v Beogradu. Posebnost podelitve je tudi ta, da organizatorji na zaključno prireditev povabijo filmske profesionalce z vsega sveta in tako poskrbijo, da se na podelitvi med nominiranci spletejo poznanstva, ki lahko pomembno vplivajo na kariero številnih posameznikov. Nagrade IMAGO podeljujejo še v kategorijah za kinematografski film, televizijski film ali epizodo v seriji, dokumentarni film ter tehnične dosežke. Kot zanimivost velja omeniti, da je leta 2017 nagrado v kategoriji za televizijski film ali serijo prejel direktor fotografije Igre prestolov, letos pa je med glavnimi nominiranci za najboljšo filmsko fotografijo med drugimi tudi celovečerni film Najljubša, eden najbolj nagrajevanih filmov preteklega leta. 

Evropsko združenje filmskih snemalcev je bilo ustanovljeno leta 1992; danes združuje več kot trideset nacionalnih evropskih združenj filmskih snemalcev in več kot deset pridruženih članic z vsega sveta.

Rok Kajzer Nagode je študij za direktorja fotografije in snemalca vpisal na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, kjer letos zaključuje magisterij. V času svojega študija je bil večkrat nagrajen, kot direktor fotografije pa ima za seboj več vidnih profesionalnih filmskih in televizijskih projektov. Med odmevnejšimi je celovečerni igrani film Posledice režiserja Darka Štanteta, ki je mednarodno premiero doživel v uradnem programu filmskega festivala v Torontu.

Roku ob tej priložnosti iskreno čestitamo!