Sedanji in nekdanji študenti AGRFT na 71. festivalu v Cannesu

S filmom Everybody Knows, režiserja Asgharja Farhadija, se je ta teden začel filmski festival v Cannesu. Na festivalu bodo v tekmovalnem programu sicer prikazani še filmi režiserjev, kot so Stephane Brize, Matteo Garrone, Jafar Panahi, Pawel Pawlikowski, Spike Lee, Jean-Luc Godard, Nuri Bilge Ceylan ter tri režiserke - Eva Husson, Nadine Labaki in Alice Rohrwacher. Žiriji predseduje avstralska igralka Cate Blanchett.

V Cannesu bo prisotna tudi slovenska kinematografija in sicer na največji filmski tržnici na svetu (Le Marché du Film), na kateri bo Slovenski filmski center predstavil štiri slovenske celovečerce: Zgodovina ljubezni scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča, Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča in celovečerni prvenec Posledice scenarista in režiserja Darka Štanteta. Prav slednji film je tudi prvi igrani celovečerni film, ki je nastal v sklopu magistrskega študija Darka Štanteta in vključuje številne sedanje ter bivše študente naše akademije. V njem bodo tako nastopili Matej Zemljič, Timon Šturbej, Blaž Setnikar, Lea Cok, Iztok Drabik Jug, Urban Kuntarič, Dominik Vodopivec, Gaja Filač, Živa Selan, Rok Prašnikar, Lara Vouk, direktor fotografije je Rok Kajzer Nagode, montažerka Sara Gjergek, koproducent Rok Biček, producentka projekta pa Jerca Jerič (Temporama), prva magistrica produkcije v zgodovini akademije. Pri filmu so sicer sodelovali še Katarina Morano, Domen Martinčič, Olga Michalik, Boj Nuvak, Matic Drakulić in Dominik Mencej, prav tako sedanji in nekdanji študenti AGRFT.

Film Posledice sicer govori o 18-letnem Andreju, ki je zaradi težavnega vedenja poslan v vzgojni zavod. Željko, neformalni vodja tamkajšnjih gojencev, odkrije njegovo skrivnost in ga začne izkoriščati. Andrej se tako kmalu znajde pred preizkušnjo odgovornosti in ohranitve moralne integritete. Odločiti se mora, ali bo ostal zvest samemu sebi ali pa se bo pridružil Željku in njegovemu načinu življenja.

Film bo na sporedu v Cannesu, v petek, 11. maja v dvorani F ob 15.30 uri. Projekcija je namenjena strokovni javnosti, festivalskim selektorjem in je pomemben korak na poti do uradne mednarodne premiere, ki čaka film v prihodnjih mesecih.

Ob tej priložnosti čestitamo ustvarjalcem filma in jim želimo vso srečo!

Za več informacij lahko obiščete njihovo Facebook stran  https://www.facebook.com/Posledice/

Povezava do uradne novice Slovenskega filmskega centra

https://www.film-center.si/sl/novice/7600/slovenski-filmi-na-71-festivalu-v-cannesu/