Izšla je nova številka revije Amfiteater

Izšla je prva letošnja številka znanstvene revije Amfiteater, edine slovenske znanstvene revije za področje teatrologije in študijev scenskih umetnosti

Pretežni del prve letošnje številke Amfiteatra, revije za teorijo scenskih umetnosti, predstavljajo razprave, pripravljene na podlagi prispevkov na Amfiteatrovem simpoziju, ki je na temo »Gledališki eksperiment na Slovenskem (1966–1986) in njegovi odmevi« potekal jeseni 2022 v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) v Ljubljani.

Tokratna številka tako prinaša osem izvirnih razprav v slovenskem in angleškem jeziku. Več člankov se ukvarja z uprizoritveno pisavo, katere nove oblike so se pojavile v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Čeprav tradicionalne dramske forme niso odpravile, so korenito spremenile vlogo besedilnosti v gledališču. Avtorji razprav raziskujejo raznovrstna razmerja med pisavo in uprizoritvijo, med dramskimi in (eksperimentalnimi) uprizoritvenimi praksami, praviloma v slovenskem kontekstu. Posebej so obravnavane bralne uprizoritve, pa tudi nekateri specifični in manj poznani vidiki.

Avtorji člankov so: prof. dr. Branislav Jakovljevićprof. dr. Tomaž Toporišičdr. Gašper Trohaprof. dr. Barbara OrelVarja HrvatinMaša Radi Buh in Jakob Ribičprof. dr. Krištof Jacek Kozakprof. dr. Gregor Pompe ter dr. Nika Leskovšek. Recenzijo Esejev o komediji prof. dr. Jureta Gantarja je napisala Tajda Lipicer. Številko je uredila nova glavna in odgovorna urednica revije dr. Maja Murnik.

Več o Amfiteatru, Letnik 11, Številka 1

Skip to content