Film Jezdeca slovenski kandidat za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2024

Film Jezdeca, ki je nedavno zaključil turnejo po slovenskih kinematografih, odhaja v boj za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film.

Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je skladno s pravili AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – Akademija za filmsko umetnost in znanost) pozvala strokovna društva s področja produktivne kinematografije, naj predlagajo svojega predstavnika za strokovno komisijo ter objavila poziv za prijavo filmov.

Letošnjo strokovno komisijo se sestavljali: Miha Jaramaz, oblikovalec zvoka; Damir Grbanović, filmski animator, režiser, producent; Boj Nuvak, direktor fotografije; Ida Weiss, producentka; Andrej Štritof, producent; Sonja Prosenc, režiserka; Rina Pleteršek, igralka; Alenka Nahtigal, oblikovalka maske.

Strokovna komisija se je po ogledu prijavljenih filmov odločila, da za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2024, predlaga celovečerni igrani film Jezdeca v režiji Dominika Menceja.

Utemeljitev komisije:

Prvenec Jezdeca je film ceste, ki prevzame s pogumno izpovedano zgodbo in odlično zvočno podobo ter gledalce popelje na pustolovščino treh mladih posameznikov, ki iščejo svoj smisel. Režiser Dominik Mencej je uspel ustvariti prepričljivo vizualizacijo preproste, a ganljive pripovedi, v kateri zablestijo trije mladi igralci (Šturbej, Novak, Labovič), ki s svojo igralsko energijo in prezenco zaokrožijo filmsko izkušnjo. Film se osredotoča na popotovanje, na katerem se za vsakim ovinkom zaprašene ceste skrivajo nove težave, celotna ekipa pa je z njim dokazala, da je uspešno premagala tudi vse ustvarjalne ovire, in gledalcem ponudila celovito filmsko izkušnjo. Prvenec Jezdeca je zasluženo že prejel nemalo mednarodne pozornosti, zato je prav, da svoje pogumno potovanje okoli sveta nadaljuje.

Skip to content