Vabilo na okroglo mizo Gledališče prihodnosti – prihodnost gledališča?

V četrtek, 14. marca, bomo ob 11:30 v 7. nadstropju na Trubarjevi 3 priredili okroglo mizo Gledališče prihodnosti – prihodnost gledališča? Dogodek bo obeležil 15-letnico raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave.

Raziskovalni program Gledališke in medumetnostne raziskave je usmerjen v preučevanje povezav med posameznimi področji umetnosti s poudarkom na njihovi hibridizaciji na področju uprizoritvenih umetnosti. V 15-letnem obdobju kontinuiranega raziskovanja je skupina evidentirala in izpolnila številne vrzeli v zgodovini slovenskega gledališča. Nova spoznanja so bila objavljena v znanstvenih monografijah, ki so predstavljene in nekatere med njimi tudi prosto dostopne tu: https://www.agrft.uni-lj.si/raziskovalna-dejavnost/

Medumetnostne raziskave so pokazale, da so bila v 20. in 21. stoletju privilegirani prostor gledaliških inovacij prav vmesna polja med posameznimi področji umetnosti. Ne glede na to, na kakšne načine so potekala iskanja novih pristopov k uprizarjanju in kako so se imenovala (eksperimentalno gledališče, avantgarda ali gledališka alternativa), so vsa po vrsti nakazovala smernice v razvoju uprizoritvenih umetnosti. V času svojega nastanka so se vzpostavljala kot gledališče prihodnosti. Ali so dejansko pomenila in napovedala tudi prihodnost gledališča? O teh vprašanjih bodo na okrogli mizi razpravljali dr. Blaž Lukan, dr. Aldo Milohnić, dr. Barbara Orel, dr. Katarina Podbevšek in dr. Tomaž Toporišič. Pogovor bo moderiral mladi raziskovalec Jakob Ribič.

Vljudno vabljeni!

Skip to content