Dan umetnosti Univerze v Ljubljani

Na Univerzi v Ljubljani letos prvič prirejamo dogodek Dan za umetnost UL, ki ga bomo skupaj obeležili 14. junija 2023 na Kongresnem trgu v okviru festivala Junij v Ljubljani. Že pred osrednjim dogodkom bomo v deželnem dvorcu ob 12.00 slavnostno otvorili Galerijo UL.

V prostorih deželnega dvorca, kjer »domuje« Univerza v Ljubljani, bomo ob 12.00 slavnostno otvorili Galerijo UL, in s tem začeli pestro umetniško popoldne, ki ga za vas pripravljamo na Kongresnem trgu. Osrednje dogajanje se bo začelo ob 17.00, s predstavitvijo knjige dr. Mateje Gaber Minezang (UL FF). Dogajanje na Kongresnem trgu bo povezovalo umetniško ustvarjalnost desetih članic Sveta za umetnost UL – ogledali si boste lahko lutkovno predstavo (PEF UL), modno revijo z improvizirano glasbeno spremljavo (UL NTF  in UL AG ), razstavo likovnih del (UL FA, UL AGRFT in UL ALUO), projekcije videov in filmov s sodobnimi glasbenimi kompozicijami (UL BF, UL ALUO, UL AG, UL AGRFT) in okroglo mizo Menedžment v kulturi (UL EF in UL FDV). Večer bomo zaključili s koncertom Big Banda Akademije za glasbo (UL AG), ki se bo začel ob 21.00.

»Z Dnevom za umetnost Univerze v Ljubljani skušamo opozarjati na to, da je umetnost integralni del družbenega tkiva in da je zatorej tudi zadostno financiranje umetniške in kulturne dejavnosti ključno za aktivno in urejeno družbo. Obenem pa ta vloga umetnosti predpostavlja, da bomo delavke_ci (in tudi študentje, ki vstopamo na to polje) v kulturi to svojo vlogo razumeli in jo tudi aktivno uresničevali,« je o Dnevu umetnosti povedal Bor Ravbar, režiser dogodka in študent gledališke režije na UL AGRFT.

Spored:

12.00​ Otvoritev Galerije UL

17.00​ Začetek prireditve

17.15​ Predstavitev knjige dr. Mateja Gaber: Minezang (UL FF)

17.40​ Lutkovna predstava Kradljivc (UL PEF)

18.00 ​Modna revija z originalno sodobno glasbo (UL NTF in UL AG)

18.30​ Razstava Plečnikova Ljubljana: mesto kot oder (UL PEF)

18.45​ Razstave v Galeriji UL (UL FA, UL AGRFT in UL ALUO) in predvajanje filma Vaje v slogu (UL BF)

19.00​ Projekcija eksperimentalnih videov z originalno sodobno glasbo (UL ALUO in UL AG)

19.30 ​Kratek dokumentarni film Vis-a-vis in kratek igrani film Drugi so molčali (UL AGRFT)

20.15 ​Okrogla miza Kulturni menedžment (UL EF in UL FDV)

21.00 ​Koncert Big Band (UL AG)

Vabljeni_e na pestro umetniško dogajanje, vabljeni_e na Dan za umetnost Univerze v Ljubljani!

Več o dogodku preberite na tej povezavi.

Skip to content